Meghívás érkezett az Idősek Klubjától

idos.gif

Megtiszteltetés érte polgárőr egyesületünket. Felkérést kaptunk településünk Idősek Klubjától, hogy tartsunk náluk tájékoztatást egyesületünkről, a polgárőrségről. A Füzitői Faluvédő Polgárőr Egyesület nagy örömére szolgál a meghívás, érdeklődés, hisz a bűncselekmények jelentős részét épp az idősek sérelmére követik el. Az előadás helyszíne: Almásfüzitő, Idősek Klubja, ideje: 2016. 11. 10.-én 13 óra. Szeretettel várunk minden érdeklődőt. Engedtessék meg néhány gondolat a prevenció, az áldozattá válás megelőzésével kapcsolatban.

„Népszámlálási adatok szerint ma Magyarországon minden 5. ember időskorúnak számít, vagyis betöltötte a 60. életévét. Az előrehaladott korban lévők életkori, fizikai, mentális sajátosságaikból, és a társadalomban betöltött szerepüknél fogva az átlagnál sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak. Egészségi állapotuk, sokszor magányos, elszigetelt életmódjuk és anyagi lehetőségeik miatt ugyanakkor kevésbé képesek a bűncselekmények elleni védekezésre. Évente körülbelül 40-50 ezer időskorú válik bűncselekmény áldozatává hazánkban. A rendőrség kiemelt feladatának tartja védelmüket.

A bűnügyi statisztikai adatok alapján évről évre emelkedő tendenciát mutat a szépkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. Évente a sértettek 1/5-e, körülbelül 40-50 ezer időskorú válik bűncselekmény áldozatává. A rendőrség felelősséget érez, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezen korcsoporthoz tartozók elkerüljék az áldozattá válást, vagy ha mégis bűncselekményt szenvedtek el, megfelelő segítségben részesüljenek. Az idősek elsősorban vagyon elleni bűncselekmények, ezen belül lopások (trükkös, besurranásos, betöréses lopások, zsebtolvajlás) továbbá csalások és rablások sértetteivé válnak.

A megelőzés szempontjából legfontosabb feladat láthatóvá tenni számukra az áldozattá válás reális kockázatát, és egyben megismertetni a korcsoporthoz tartozókat az elkerülés, valamint a megelőzés eszközeivel, módszereivel. Ennek érdekében folyamatosan rendszerezi a rendőrség a körükben előforduló jellemző áldozati magatartásokat, feltárja a bűncselekmények létrejöttét elősegítő okokat, illetve körülményeket. Az idős, védtelen emberek esetében alapvető fontosságú a rendszeres segítő célzatú ellenőrzés, a közvetlen és gyors tájékoztatás.”

Tisztelettel várjuk más helyi társadalmi csoportok, civil szervezetek jelentkezését, akik behatóbban szeretnének megismerkedni a Füzitői Faluvédő Polgárőr Egyesület munkájával, a lehetséges kapcsolódási pontokkal, céljainkkal, feladatainkkal a jelen és jövő béli együttműködés kialakítása végett. Köszönjük a figyelmüket.