Váljatok jogkövető felnőttekké! Polgárőr szakkör indult Almásfüzitőn!

1.jpg

Füzitői Faluvédő Polgárőr Egyesület szervezésében és vezetésével elindult Komárom-Esztergom megye első polgárőr szakköre.

A szakkör céljai:

  1. a mai fiatalság bevonása a társadalmi életbe,
  2. jogkövető állampolgárokká válásuk elősegítése,
  3. az idősekre való oda figyelés,
  4. a környezet megóvása,
  5. iskolatársaik védelme,
  6. a társadalomba való beilleszkedés a felnőtt korukra, 
  7. Almásfüzitő jövője érdekében a múltjával, a jelenével, a helyi emberekkel, a helyi viszonyokkal való megismerkedés,
  8. Ifjú lokálpatrióták, ifjú polgárőrök kinevelése.

A célok megvalósítása érdekében jelentős támogatást kapott a polgárőr egyesület az Önkormányzat Képviselő-testületétől, a Fekete István Általános Iskola tantestületétől, az iskola igazgató asszonyától.

A szakkörön részt vevők köre, 5-8. osztályos tanulókra terjed ki. Fakultatív, szülői beleegyezéssel. 17 fő tanuló jelentkezésével indult el a program.

 

Fsz

Hónap

A program megnevezése

Megjegyzés

2018

1

Szeptember

Látogatás a Komáromi Rendőrkapitányságon.

 

2

Október

Ismerkedés a tatai laktanyával, technikai eszközeivel.

 

3

November

Komáromi tűzoltóság eszközeivel ismerkedés.

 

2019

5

Január

Légpuska lövészet a KVSE lövészszakosztálynál.

 

6

Február

Esztergomi büntetés végrehajtási intézet megtekintése.

 

7

Március

Bűnügyi Múzeum állandó kiállításának megtekintése.

 

8

Április

Timföldgyár múzeumban és az Almásfüzitői Önkormányzatnál látogatás.

 

9

Május

Almásfüzitő közigazgatási területének, földrajzi egységeinek bejárása

 

 

A szeptember havi programunk 21.-én 15.00-tól került sor a Komáromi Rendőrkapitányságon. A gyerekek várakozással tekintettek a délután elé. Nem csalódtak. Rohonczi Tamás r. őrnagy úr egy nagyszerű bemutatóval rukkolt elő. Már a kezdet is izgalommal volt teli. A szakköri tagok szállítását a rendőrség egy csapat szállító kisbusszal, járőr gépkocsival oldotta meg. A kapitányság udvarán technikai eszközökkel, a rendőrség autóival, motorral ismerkedhettek meg, amelyeket percek alatt birtokba vettek. Volt is hangzavar, dudálás, szirénázás, villogó fényjelzések. A kezdeti szorongás, feszültség fel is oldódott. Mindenkin az érdeklődés lett úrrá. A két nyomozó kutyát is megnézték, kellő távolságból nehogy baj legyen. Megérkezett a kapitányság bűnügyi technikusa is a helyszínelő szolgálati járművével, ő is nagy sikert aratott a gyerekeknél. Különösen akkor, amikor a tenyér lenyomatokat vett tőlük, amit mindenki megkapott és haza vihetett. Az izgalom tovább fokozódott a rendőrség által használt fegyverek megtekintését követően. Csak úgy záporoztak a kicsik kérdései, nem győzték megválaszolni őket. Közben a rendőrség ajándékokkal kedveskedett (kerékpár csengőkkel, gumi karperecekkel), sőt ásványvizet is kaptak. Az előállító helyiség megtekintése is nagy sikert aratott.  Még az alagsori helyiségeket is bejárhatták. Végezetül a részt vevők visszaszállításra kerültek Almásfüzitőre.  A nagyszerűen sikerült délutánért köszönet illeti a program szervezőit és végrehajtóit, különös tekintettel: Rohonczi Tamás r. őrnagy úrnak. Köszönjük! A rendőrségen készült képek a linkre kattintva tekinthetőek meg: https://drive.google.com/drive/folders/1sYyl_TNUV-f0976WtB2Y8BgYhDhLClwu?usp=sharing