Mire figyeljük a temetők környékén Mindenszentekkor?

minden2.jpg

Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja, amikor a temetőkben felkeressük elhunyt szeretteink nyughelyét.

Sajnos a temetőket nem mindenki azért látogatja, hogy szerettei sírjára koszorút tegyen. Amíg Önök kegyelettel emlékeznek, a bűnelkövetők csak az alkalomra várnak.

Sokan indulnak az elkövetkezendő napokba a temetőkbe, hogy a sírokra a kegyelet koszorúival, virágaival díszítsék, meggyújtják az emlékezés gyertyáját. Szomorúan tapasztalható, hogy ebben az időszakban közvetlenül a temetők környékén gyakrabban fordult elő gépkocsi-feltörés, kerékpárlopás, a sírokról virág, koszorú, kegytárgy tűnik el, valamint hogy a lakástulajdonos távollétét kihasználva betörés, besurranás történik.

A polgárőrség szolgálat szervezése során az idén is kiemelt figyelmet fordít a kegyelet napjaira, azonban az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük az Önök fokozott odafigyelését is, hogy a megemlékezést ne árnyékolhassa be semmilyen jogsértés.

Az alábbi tanácsokkal szeretnénk segíteni önöknek:

Mielőtt felkeresik szeretteik sírját, győződjenek meg arról, hogy járművüket, biciklijüket biztosan lezárták.

Amíg kegyeletüket leróják, ne hagyják értékeiket (táska, mobiltelefon, GPS-készülék, pénztárca, bankkártya, kulcsok, kabátok, stb.) autójukban. Még üres táskát se hagyjanak az utastérben! Az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot, vagy feltörni a zárat. A megszerzett kulcsok, iratok az abban lévő információk pedig újabb visszaélésre csábíthatnak. Például, a táskában hagyott iratok alapján könnyen be lehet azonosítani az illető lakáscímét, ami lehetőséget ad egy lakásbetörésre is. Kérjük, vegyék figyelembe, az autó nem értékmegőrző.

Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat miközben a sírt rendezik, még ha csak épp vízért, vagy a hulladékkonténerhez mennek is!

Tanácsoljuk, okmányaikat, értékeiket mindig kabátjuk vagy táskájuk belső zsebeiben (ahol érzik is őket), lehetőleg több helyre elosztva tartsák!

Fokozottan figyeljenek értékeikre, különösen, ha tömegközlekedéssel utaznak, vagy ha tömegben tartózkodnak!

Kérjük, amennyiben temetői lopást, viráglopást, autófeltörést, vagy egyéb jogsértést tapasztalnak, kísérjék figyelemmel a gyanús személyt vagy személyeket és a gépkocsijuk mozgását, és jelezzék a rendőröknek, vagy polgárőröknek.