Lomtalanítás anomáliái, polgárőrjárőr tapasztalatai.

img_20181009_145956.jpg

img_20181009_141509.jpg

Ebben az évben is elérkeztünk Almásfüzitőn az őszi lomtalanításhoz. Az Önkormányzat szakigazgatási szerve megküldte a társasházak közös képviselőinek az ez irányú felhívást, interneten is olvasható a település honlapján.

Lomtalanításba tartozó anyagok: a háztartásokban képződött, de a rendszeres hulladékszállításra használatos gyűjtőedényekben el nem helyezhető nagydarabos, feleslegessé vált hulladék (pl. bútor, szőnyeg).

Nem tartozik a lomtalanítás anyagai közé: veszélyes hulladék (pl. akkumulátor, üveggyapot, festék, hígító), elektronikai hulladék (pl. TV, hűtő, mosógép), gumiabroncs, építési-bontási hulladék, zöldhulladék, kommunális hulladék, szelektív hulladék, kézi erővel nem rakodható túlsúlyos, túlméretes lomhulladék.

A polgárőrök feladatul kapták, hogy a fent említett lomtalanítási szabályok betartását kísérjék figyelemmel, a maguk lehetőségein belül próbáljanak érvényt szerezni neki.

Mi az, ami tapasztalható volt:
1. Turkálásra szakosodott csoportok járják a lerakóhelyeket. A lakosság által többé-kevésbe rendezett lomot széttúrják, a zacskókat, kárpitozott bútorokat felhasogatják. 
2. Sajnos nem lehet tudni a kirakott dolgok kinek a tulajdonát képezik, azé-e aki kirakta, vagy a közterület tulajdonosáé.
3. A turkálók kinek a sérelmére követnek el szabálysértést, milyen rendelkezést sértenek meg, ki illetékes velük szemben eljárni.
4. Találkozni lehetett veszélyes anyagokkal, így például fagyasztó ládával a Rákóczi u. 3-4 között, nagy mennyiségű fáradt olajjal Kiskolónián az autómosónál, lásd a képeket.