Autófeltörés elleni tanácsok!

autofelt.jpgAz autó nem biztonságos tárolóeszköz!

  • Ne hagyjon táskát, csomagot, mobiltelefont, GPS-t (a tartókonzolt sem) továbbá egyéb értékes műszaki cikket, valamint személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és a gépjármű okmányait az utastérben, de a „kesztyűtartóban” sem! Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak gépjárműben, hiszen az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot vagy feltörni a zárat!
  • Mindig zárja be az ajtókat, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha csak pár percre száll ki! Kiszállás után ellenőrizze a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó élességét!
  • Használjon mechanikai védelmet /kormány-, pedál-, váltó- zár/ is a riasztóberendezés mellett!
  • Ha a gépkocsiba rádiót, cd-, mp3 lejátszót vásárol, olyan készüléket vegyen, amelynek levehető előlapja van, vagy fiókszerűen kihúzható!
  • Ha módjában áll, vegye igénybe az őrzött parkolókat és az értékmegőrzőket!

Az utóbbi években gyakori bűnelkövetési módszer, hogy az elkövetők ki – és beszálláskor megszólítják a kiszemelt áldozatot, majd különféle módon elterelik annak figyelmét, így a már nyitott utastérből észrevétlen ellophatják értékeit. A figyelemelterelő módszerek tárháza óriási, azonban az esetek zömében valamilyen műszaki hibára hívják fel a figyelmet, vagy előfordul, hogy előzőleg kiszúrják a gumiabroncsot és a kerékcsere alatt lopják meg az áldozatot.

MIT TEGYEN, HA FELTÖRTÉK A GÉPKOCSIJÁT?
•Haladéktalanul értesítse a helyileg illetékes Rendőrkapitányság ügyeletét! (Tel: 107, 112) 
•Ne nyúljon semmihez, főleg ne azokhoz a részekhez, melyeket a tettes megérinthetett! Ne változtassa meg a helyszínt! 
•Fontos, hogy az autó feltörése után a rendőrség szakemberei is átvizsgálják a gépjárművet és környezetét. A helyszíni szemle után, ha a zárak közül valamelyiket elvitték, azonnal cseréltesse le a teljes zárgarnitúrát. 
Ha kérdései vannak, hogy miként előzheti meg autójának feltörését, kérje szakembereink segítségét, akik a gépjárműlopás-gátló berendezésekről (pedál-, sebességváltó-, kormányzár, műholdas helymeghatározótól a riasztórendszerekig) személyre szabott tanáccsal látják el.